top of page
Търсене
  • Снимка на автораDAWSON

Как да се грижим за продуктите от естествена кожа?


Причините поради които много хора избират продукти изработени от естествена кожа не са случайни. На първо място идва по-високото качество на изработка на изделието. Продуктите от естествена кожа неминуемо имат и в пъти по-дълъг и запазен живот. Погледнато от екологична гледна точка въпреки, че се използва естествена животинска кожа, в перспектива този продукт ще има много по-дълга устойчивост от други алтернативи, които често пъти използват изкуствени и синтетични материали, които замърсяват околната среда и не могат да бъдат рециклирани след време.


Но за да успеем да запазим нашия продукт в перфектно състояние за години напред е нужно да се положат грижи и да се знаят някои основни правила за правилното третиране на кожата.


1. Не препълвайте своите кожени изделия. Това води до разтягане и видима деформация на кожата, а веднъж щом това се случи няма как да се възстанови предишния и вид. Затова избягвайте да поставяте прекалено много тежки и обемисти предмети, които видимо да издуят вашите чанти, сакове и портмонета. А и не забравяйте, че минимализмът става все по-силно застъпен освен в модата и в това да не робуваме на много вещи, а да притежаваме малко, но ценни такива.





2. Не оставяйте кожата мокра. Повечето изделия от естествена кожа понасят съвсем нормално нейното излагане на дъжд и вода, но след това е необходимо те да бъдат добре подсушени преди повторното им използване. Добре е това да се случи сравнително скоро след намокрянето на продукта, но в никакъв случай не използвайте сешоар или друг вид отоплителен уред. Твърде бързото изсушаване може да доведе до свиване и дори напукване на кожата. Най-добре оставете изделието на нормална стайна температура за ден-два или до пълното изсушаване на кожата. Избягвайте излагането на директна слънчева светлина, като това непременно ще доведе да избелване на кожата.


Разгледай този модел портмоне тук.


3. Забърсвайте кожата с влажна кърпа. В повечето случаи това е съвсем достатъчно за правилното почистване на вашите кожени чанти или портмонета. Правете го периодично на няколко месеца или веднага щом забележите мръсни петна или прах по кожата. В никакъв случай не поставяйте кожените продукти в пералнята и не ги накисвайте във вода. За продуктите от естествен велур не използвайте вода, а четка с мек косъм.





4. Внимавайте с острите предмети в близост до кожата. В повечето случаи естествената кожа, особено по-меката, е доста чувствителна и лесно бива надирана от остри предмети. Затова бъдете предпазливи с циповете по вашата чанта, когато изваждате портмонето си от нея. Дамите с дълъг маникюр също трябва да са по-внимателни при използване на кожените си продукти.


5. Съхранявайте кожените си продукти правилно. Ако дълго време не използвате своята кожена чанта е най-добре тя да се прибере до нуждата от повторно използване. Напълнете я с намачкана хартия, за да се запази нейната форма и да се избегне деформация и огъване на кожата. Не затваряйте продуктите в пластмасови или вакуумни пликове, защото по този начин кожата не може да диша.


Разгледай този модел дамска чанта тук.


6. Продукти за третиране на естествена кожа. Съществуват най-различни лакове, спрейове, вакси и восъци, които осигуряват поддържане на цвета и състоянието на кожата. В повечето случаи обаче те се използват главно при обувки и дрехи и не са необходими за кожени аксесоари като чанти, колани и портмонета. Ако все пак държите да използвате някои от тези продукти е добре да се посети специализиран магазин, в който ще ви насочат най-точно спрямо нуждите на вашето кожено изделие.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page