top of page
Търсене
  • DAWSON

Как да се грижим за продуктите от естествена кожа?


Причините поради които много хора избират продукти изработени от естествена кожа не са случайни. На първо място идва по-високото качество на изработка на изделието. Продуктите от естествена кожа неминуемо имат и в пъти по-дълъг и запазен живот. Погледнато от екологична гледна точка въпреки, че се използва естествена животинска кожа, в перспектива този продукт ще има много по-дълга устойчивост от други алтернативи, които често пъти използват изкуствени и синтетични материали, които замърсяват околната среда и не могат да бъдат рециклирани след време.


Но за да успеем да запазим нашия продукт в перфектно състояние за години напред е нужно да се положат грижи и да се знаят някои основни правила за правилното третиране на кожата.


1. Не препълвайте своите кожени изделия. Това води до разтягане и видима деформация на кожата, а веднъж щом това се случи няма как да се възстанови предишния и вид. Затова избягвайте да поставяте прекалено много тежки и обемисти предмети, които видимо да издуят вашите чанти, сакове и портмонета. А и не забравяйте, че минимализмът става все по-силно застъпен освен в модата и в това да не робуваме на много вещи, а да притежаваме малко, но ценни такива.

2. Не оставяйте кожата мокра. Повечето изделия от естествена кожа понасят съвсем нормално нейното излагане на дъжд и вода, но след това е необходимо те да бъдат добре подсушени преди повторното им използване. Добре е това да се случи сравнително скоро след намокрянето на продукта, но в никакъв случай не използвайте сешоар или друг вид отоплителен уред. Твърде бързото изсушаване може да доведе до свиване и дори напукване на кожата. Най-добре оставете изделието на нормална стайна температура за ден-два или до пълното изсушаване на кожата. Избягвайте излагането на директна слънчева светлина, като това непременно ще доведе да избелване на кожата.


Разгледай този модел портмоне тук.


3. Забърсвайте кожата с влажна кърпа. В повечето случаи това е съвсем достатъчно за правилното почистване на вашите кожени чанти или портмонета. Правете го периодично на няколко месеца или веднага щом забележите мръсни петна или прах по кожата. В никакъв случай не поставяйте кожените продукти в пералнята и не ги накисвайте във вода. За продуктите от естествен велур не използвайте вода, а четка с мек косъм.

4. Внимавайте с острите предмети в близост до кожата. В повечето случаи естествената кожа, особено по-меката, е доста чувствителна и лесно бива надирана от остри предмети. Затова бъдете предпазливи с циповете по вашата чанта, когато изваждате портмонето си от нея. Дамите с дълъг маникюр също трябва да са по-внимателни при използване на кожените си продукти.


5. Съхранявайте кожените си продукти правилно. Ако дълго време не използвате своята кожена чанта е най-добре тя да се прибере до нуждата от повторно използване. Напълнете я с намачкана хартия, за да се запази нейната форма и да се избегне деформация и огъване на кожата. Не затваряйте продуктите в пластмасови или вакуумни пликове, защото по този начин кожата не може да диша.


Разгледай този модел дамска чанта тук.


6. Продукти за третиране на естествена кожа. Съществуват най-различни лакове, спрейове, вакси и восъци, които осигуряват поддържане на цвета и състоянието на кожата. В повечето случаи обаче те се използват главно при обувки и дрехи и не са необходими за кожени аксесоари като чанти, колани и портмонета. Ако все пак държите да използвате някои от тези продукти е добре да се посети специализиран магазин, в който ще ви насочат най-точно спрямо нуждите на вашето кожено изделие.

361 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page